tiistai 15. heinäkuuta 2014

Spekulatiivinen Turku -kilpailu käynnistyy!

Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. ja Turun sarjakuvakerho ry. julistavat kaikille avoimen kilpailun otsikolla “Spekulatiivinen Turku”.

Kilpailussa etsitään scifi- ja fantasia-aiheisia töitä, jotka voivat olla joko teksti- tai sarjakuvanovelleja. Töiden aihe on vapaa, kunhan ne on laskettavissa scifiksi tai fantasiaksi. Myös kauhu käy, mikäli mukana on yliluonnollinen elementti.

Oleellista on, että tapahtumat sijoittuvat työssä Turkuun. Haluamme tutkia, miten hyvin se toimii scifi- tai fantasiatarinan tapahtumapaikkana, tai mitä sen julkisivujen takaa, pimeistä nurkista tai mahdollisesti maan alta paljastuu. Tunnistettavien turkulaisten paikkojen, maamerkkien ja nimien käyttäminen on sallittua ja jopa suotavaa.

Huumori on töissä sallittua, mutta kilpailussa haetaan viime kädessä vakavasti otettavia sf/f-tarinoita, jotka sijoittuvat entiseen pääkaupunkiimme. Työt voivat olla esimerkiksi paranoiascifiä, tavoitella lovecraftilaisia sävyjä, sisältää aikamatkailua, ammentaa innoituksensa historiasta tai mukana olla jonkinlainen muu spekulatiivinen elementti.

Töiden tulee olla alkuperäisiä ja ennen julkaisemattomia koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: 1) tekstinovellit ja 2) sarjakuvanovellit, ja niissä on omat tuomaristonsa. Työt toivotaan lähetettävän kummassakin sarjassa ensisijaisesti sähköisessä muodossa. Kumpaankin sarjaan voi ottaa osaa useammalla kuin yhdellä työllä.

Kilpailuun otetaan osaa nimimerkillä. Nimimerkin avulla tekijöiden henkilöllisyys pysyy salassa tuomareilta. Tekijöiden aiemmat ansiot eivät näin pääse vaikuttamaan töiden arvosteluun ja kilpailijat ovat samanarvoisessa asemassa.

Tekstinovellisarjassa töiden enimmäispituus on 20 liuskaa (välilyönteineen noin 45 000 merkkiä) ja ne on kirjoitettava suomeksi. Tekstien on oltava tallennettu rtf-muodossa (noin 30 riviä arkilla, riviväli 1,5, fonttikoko 12 pt, marginaalit noin 2 cm).

Sarjakuvanovellisarjassa töiden enimmäispituus on kahdeksan sivua. Töiden tulee olla mustavalkoisia, resoluutioltaan mieluiten 1200 dpi, mutta vähintään 600 dpi. Valitse tallennusformaatiksi tiff tai png.

Töiden todennäköinen julkaisukuko on B5 (176 × 250 mm). Muista kuitenkin, että liimasidonta vaatii kunkin sivun sidonnanpuoleisesta reunasta 1-1,5 cm. Laidoille kannattaakin piirrettäessä jättää leveämmät marginaalit kuin ylös ja alas.

Työt on lähetettävä viimeistään 31.12.2014 keskiyöllä osoitteeseen spekulatiivinenturku@gmail.com. Laita sähköpostin otsikoksi nimimerkkisi ja sarja, johon työsi osallistuu, sekä viestin leipätekstiin yhteystietosi (nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) ja työ sähköpostin liitteeksi.

Jos otat osaa sarjakuvasarjaan, voit toimittaa työsi myös fyysisessä muodossa. Tuo tai postita tällöin työsi Turun Sarjakuvakaupalle (Linnankatu 7, 20100 Turku). Laita mukaan edellä mainitut yhteystiedot sisältävä kuori.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat tekstinovellisarjassa kirjailija Magdalena Hai, aito turkulainen Leila Paananen sekä Pasi Karppanen Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin edustajana. Sarjakuvanovellisarjan tuomariston muodostavat sarjakuvataiteilija Tuuli Hypén, sarjakuvakustantaja Petteri Oja ja Topi Saavalainen Turun sarjakuvakerhon edustajana.

Novellisarjan sihteerinä toimii Taru Hyvönen ja sarjakuvasarjan sihteerinä Merja Lundén. Kilpailun toimitsijat varaavat oikeuden käyttää esiraatia mikäli lähetettyjen töiden määrä niin edellyttää. Palkintoihin on varattu 500 euroa, jonka kilpailun tuomaristo jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tavoitteena on koota voittajatöistä järjestäjätahojen julkaisema antologia tai kaksi rinnakkaista antologiaa. Mikäli töiden määrä ei anna mahdollisuuksia tähän, järjestäjät varaavat mahdollisuuden käyttää niitä Turun sarjakuvaseuran vuosiantologiassa tai Turun Scence Fiction Seuran julkaisemassa Spin-lehdessä. Tästä kuitenkin sovitaan tapauskohtaisesti tekijöiden kanssa.

Lisätietoja:

Topi Saavalainen
topisaavalainen at hotmail.com

Pasi Karppanen
pasikarppanen at yahoo.com

spekulatiivinenturku@gmail.com
http://spekulatiivinenturku.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti